Hukuki Bilgilendirmeler

UETS Hakkında Bilgilendirme Yazısı

1- UETS NEDİR?

7201 sayılı Tebligat Kanunu değiştirilen 7/a maddesine göre PTT A.Ş tarafından kurulan, işletilen ve güvenliği sağlanan sistem Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) olarak adlandırılır.

Unutulmamalıdır ki, firmalar tarafından alınan kayıtlı elektronik tebligat sistemi (KEP) ile UETS farklı uygulamalardır.

KEP hesabından herhangi bir firma veya resmi kuruma elektronik iletiler gönderilirken, UETS sisteminden sadece resmi kurumlardan (mahkemeler, kamu kurumları gibi) tebligatlar alınmaktadır.

2- UETS ADRESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Ticaret Bakanlığı'nca şirketler için birer UETS adresi oluşturulmuş ve şirketlere tebliğ edilmiştir. Ticaret şirketleri için oluşturulan UETS hesaplarının MERSİS üzerinden “Firma Sorgu” alanından sorgulama yapılmak suretiyle öğrenilmesi imkân dâhilindedir.

UETS Linki: https://ptt.etebligat.gov.tr/login

3- UETS KULLANIMI ZORUNLU MUDUR?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma“ başlıklı 7’nci maddesi uyarınca anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

4- UETS İLE YAPILAN TEBLİGATLAR FİZİKİ ORTAMDA YAPILAN TEBLİGATLAR İLE AYNI SONUCU DOĞURUR.

Son zamanlarda mahkemeler tarafından firmalara UETS üzerinden tebligatlar (dava dilekçesi, ödeme emri gibi) gönderildiği ve bu tebligatların müvekkiller tarafından bilgilerinin olmaması sebebi ile hak kayıplarının yaşandığı gözlemlenmiştir.Her hangi bir hak kaybı yaşanmaması için müvekkillerimizin UETS hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelerini rica ederiz.Herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için müvekkillerimizin UETS hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelerini rica ederiz.